Energimingel!

När jag är ute och föreläser pratar jag ofta om energins betydelse för ett bra möte. Tyvärr tar alltför många möten energi snarare än ger.

Enligt Mötesbarometern (www.3s.se) tar 1/3 av våra möten energi av deltagarna.

Jag är övertygad om att alla vill väl utifrån ens perspektiv, insikt och drivkraft. Ingen går in på ett möte för att ta energi av någon annan. Ändå inträffar detta alltså rätt ofta. Detta för att vi har olika förväntningar. Mötet saknar kanske syfte och mål, fel deltagare som inte vet sin roll kanske sitter på mötet och mötesledaren kanske saknar kunskap om hur ett bra möte kan genomföras.

När det gäller i idrottsvärlden så pratar de bästa ledarna hela tiden om energi. Lyssna på Erik Hamrén eller Pia Sundhage: Att skapa energi i gruppen är en förutsättning för ett lyckat resultat. Energi skapar Engagemang som skapar Enkelhet som skapar Effektivitet som skapar Ekonomi som bidrar till mer Energi och sedan har vi en god spiral. Det börjar med energi!

 

En övning som är häftig är Energimingel. Jag har gjort den i mina workshops de sista veckorna. Det har varit i kommuner, i näringslivet, i ledningsgrupper, för elever i mötesutbildningar och oavsett för vilka har alla tyckt lika mycket om den.

Så här går den till:
När det känns som om energinivån dippar under ett möte så säger någon: Energimingel!
Alla reser sig upp och under fem min minglar alla runt och ger varandra positiv feedback.
Efter detta är energinivån på topp igen! Du kan också avsluta ett möte med detta.

Min erfarenhet av liknande övningar är att vi går hem och berättar för familjen vad mina kollegor sa till mig. Alla gillar beröm! (alla kan dock inte ge och har svårt att ta emot och då är det bara praktisk träning som gäller!)

Stay gr8
Micke, mötesevangelist

ps.tänk alla ”gilla” knappar som nu finns, tänk om vi kunde omvandla dem till att vi säger det till den berör istället. ds

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Hejsan, undrar varför du skriver inlägg på passagen och sedan struntar i att följa upp det?

  1. Oups……
   slarvigt! trodde jag skulle få mail som informerade om kommentarer!
   Tack för påpekandet!
   Micke

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny