Malmö, 31 december 2021
Vaccinet fungerade! Bättre än vaccinmotståndarna befarade. Vi kunde börja mötas redan under våren och oj, vad vi hade längtat. Förnuftsmässigt hade vi förstått att vi saknat det sociala, men det var först när vi började ses som vi verkligen förstod. Ett virus kan inte förändra tusentals år av evolution. Vi är biologiska och sociala varelser. Vi blir till tillsammans, inte bara bokstavligt. Vi behöver träffas för att utbyta vår tysta kunskap, för att kunna ge varandra en klapp på axeln eller bekräfta varandra med ögonkontakt eller ett skratt. Sommaren blev varm och lång. Aldrig tidigare har vi umgåtts så mycket som vi gjorde då. Det var inte toapapper som var restnoterat längre, det var nu grillkolen som var hårdvaluta och slut hela tiden. Under hösten kom de stora konferenserna igång och deltagarna var gladare än någon gång tidigare.

När vi kunde ta fram pengar i under Corona-krisen, förstod plötsligt politikerna att om vi gör lika kraftfulla investeringar inom andra områden så kan bygga ett starkare samhälle. Under hösten fattade en enig riksdag beslut att avsätta 5 000 kronor per invånare i Sverige till integrationen. Kostnaden 50 miljarder tog de när de såg att ekonomin återhämtade sig i rekordfart under våren och permitteringsstöden inte behövdes längre. Min gamla hemkommun Gävle med 100 000 invånare fick 500 miljoner.
-Med dessa pengar kan vi satsa på mer stöd på plats i skolan, vi kan anställa fler personer ute i våra bostadsområden som kan fånga upp problemen tidigare, säger kommunalrådet i Gävle.

När de väl var igång, politikerna, så såg de även till att föreningslivet fick nya medel så att fler ungdomar kunde tas om hand av utbildade ledare. Stödet var riktat och skulle anpassas till breddidrotten. Ett beslut som också togs var att alla kommunala idrottsanläggningar skulle hållas öppet till 22.00 året runt. Från i höstas finns en utbildad ungdomsledare på plats 08-22 varje dag, året runt. Idrottsanläggningarna har redan blivit de samlingsplatser som de var på 50- och 60-talen.

Hur många kommissioner och utredningar som gjorts på olika regeringars initiativ vet jag inte, men den som kanske fått störst gensvar var när Coronakommisionen kom med sitt första utlåtande redan för drygt ett år sedan. Där de påpekade systemfelet i hela äldreomsorgen. Under våren grävde politikerna ner stridsyxan och satte sig vid samma bord för att ta fram en strategi för hur Sverige vill behandla de äldre. Bland det första som beslutades var att all vård skulle ske i offentlig förvaltning eller i kooperativ- inga privata initiativ kunde ägas av riskkapitalister. De beslutade om en gigantisk utbildning för chefer och ledare. På varje äldreomsorgsenhet kommer det att finnas både sjuksköterskor och läkare. I hemtjänsten förbjöds att använda 15-minuters-pass. Det minsta tid en äldre fick hjälp sammanhängande är nu 45 minuter. Den lag som nu håller på att beredas gör att alla ska få en mänsklig hand att hålla i vid livets slutskede. Det är alltså ett lagbrott om en gammal människa dör ensam! Heja Sverige!

Digitaliseringen har fortsatt. Den hjälper bl.a. sjukvården med nya innovationer. Dock så har textraden i den digitala lovsången ”Allt som kan digitaliseras, kommer att digitaliseras” bytts ut till ”Vad ska vi digitalisera och vad ska vi inte digitalisera?”. Robotkatterna på våra äldreboenden är nu på väg ut, på vissa ställen skaffar man riktiga katter och på andra har man tack vare högre bemanning nu människor med värme som kan vara med de boende.
Regeringen har med kraft också bett om ursäkt för att de använt orden ”enkla jobb” och istället förklarat att de jobb de menade är de bästa jobben som inkörsport till samhället för ungdomar och arbetslösa. -Alla jobb är lika betydelsefulla, sa statsministern i sitt sommartal.

Ja det har sannerligen hänt mycket detta år, inte minst inom skolan. Många blev förvånade när riksdagen enhälligt fattade beslutet att skjuta till 50 miljarder till nyanställningar. Skolverket har fått i uppdrag att ta bort administrativa uppgifter för lärarna så det kan fokusera på det som skapar värde för eleverna. De har också fått i uppgift att ta fram s.k. framgångsteam som åker ut och stöttar skolor med problem. De stannar på skolan tills problemen är borta. Många lärare märker redan en stor skillnad och säger ”äntligen har jag tid med eleverna igen”.

Vi började resa igen! De eldrivna flygplanen slog verkligen igenom detta år och när den första flygningen över Atlanten gjordes med ett stort passagerarplan var det många som var glada att vi både kan resa och rädda klimatet.

I sportvärlden var det kanske det mest överraskande att Brynäs som låg ohjälpligt sist i tabellen runt nyår, började klättringen i tabellen och var sedan i slutspelet överlägsna.
Duplantis hoppade 6.25 och ingen var förvånad.

ABBAs återförening nu i december var fantastisk och sågs av 5 miljarder människor. Det var historiens comeback alla kategorier. De bibliska inräknande.

I våra organisationer så tog de flesta tag i sin interna kommunikation och möteskultur. Det innebar att många vittnade om större arbetsglädje. Arbetsmiljöverket sa ”Det gläder oss att så många tagit tag i sin möteskultur då det påtagligt påverkar den sociala arbetsmiljön”.
Under pandemin tog många tag i sina digitala möten. Det medförde att alla möten blev bättre och att man frigjorde tid. Effekten blev större och fler mål uppfylldes. Många tog också fram strategier för hur alla kan få gott om tid igen. För det är ju enbart då vi kan vara vårt bästa jag och sätta fokus på det som skapar värde i en organisation. Otroligt att ett ord som varit i fokus i årtionden- effektivitet- så fullständigt försvunnit från vårt tal.

Men häftigast ändå, tycker jag, att Sverige går ifrån att mäta BNP, som enbart handlar om varor och tjänster, till att mäta ”bruttolyckoindex”. Det kommer att säga mycket mer om oss som land. Hälsa, lycka och relationer kommer att sätta fokus på det som är viktigt för oss människor.

”I natt jag drömde något som, jag aldrig drömt förut. Jag drömde…”

Micke Darmell, föreläsare & författare

Senaste blogginläggen

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Författare:

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har 4 kommentarer

 1. Ta mig fan det bästa och roligaste jag läst på mången god dag! Tack! Roligast var kanske det om Brynäs! Då skrattade jag rakt ut! Allt annat hade kunnat varit sant om våra politiker hade litat på varandra och att de faktiskt kan göra allt detta!

  1. Tack Roger!
   Förstår inte det där med att inte Brynäs kan vara sant. Det ligger ju närmast till hands. Tack Roger för din härliga feedback!

 2. Alltså jag minns ju Brynäs när det verkligen var Sveriges bästa lag med spelare som Håkan Wickberg, Hans Virus Lindberg, Tord Lundström (klart flest poäng av alla Brynäsare), men också Lars-Göran Nilsson, Lill-Prosten Karlsson, Inge Hammarström, Lennart Tigern Johansson, och Stig Salming, du vet på den tiden när det spades drömhockey i Gävle! Jo jag vet det finns ett hyfsat gäng till.

  Jag har ju en kusin som heter Björn Palmquist som spelade i Modo (jo, jag är född i Örnsköldsvik på deras då nya BB ungefär samtidigt som Totta Näslund föddes där), Björn gick till Djurgården där han spelade 12 säsonger, blev stor grabb nr 67, har tre VM-silver och TV-V;-brons samt kom väl fyra på OS? Han spelade med Ulf Sterner, blev också direkt efter att Ulf fick komma som första svensk til NHL erbjuden en plats där, men tackade nej för att han inte trodde att han kunde lära sig engelska. När han värvades till Djurgården, tillsammans ned Henna Svensson och Kent Lindgren fick de var sin kostym när de signade kontrakten. Björn fick en liten etta i Johanneshov.

  Jag blev i alla fall skolmästare i friidrott som sprinter fem år i rad i Nyköping (1962-1966, möjligen 1963-1967) och kvalificerade mig till Skol-SM i Stockholm på stadion. PÅ den tiden fanns inga Ungdomsmästerskap på Sverigenivå. Men min huvudlösa studierektor Bertil Landehag ”glömde bort” att anmäla mig. Självklart hade jag vunnit om jag fått vara med! Bertils dotter Malin blev professionell golfspelare. Jag antar att hon skötte sina anmälningar själv!

  1. Hahahaha härlig story Roger! Såg detta först nu, därav sent svar!
   Ja det var tider det när Brynäsarna ägde……
   /Krobbe

Kommentera

Stäng meny