Att bryta normer och lita på sin magkänsla

 

Jag har haft nöjet att arbetat i organisationer där jag träffat många olika yrkesgrupper. Under 80-talet jobbade jag i vården, under 90-talet med event (eller ”företagsarrangemang” som det namnet var i slutet av 80-talet), jag har varit projektledare för en stadsfestival, programledare på Solvalla, marknadschef och drivit egna bolag med andra eller själv sedan slutet av 80-talet. De sista åtta åren som föreläsare och som katalysator till större organisationer att skapa en bättre intern möteskultur.

Jag har träffat massor av chefer, ledare och ledningsgrupper. Massor. Ibland händer det att jag möter någon som verkligen får hela kroppen att le, att känna hopp och ”ja, det är detta som är skillnaden som gör den VERKLIGA skillnaden”.

I förra veckan skedde ett sådant möte. Jag skulle föreläsa på Sparbanken i Valdemarsvik. Jag hade fått uppdraget genom eventbyrån Mötesfabriken vars VD bor just denna pärla på jorden.

När jag kommer in på banken, är det första jag slås av ”det ser ju ut som en bank förr i tiden”!

Bankdirektören Håkan frågar direkt om han får dra deras historia. Han ger mig små kort under sin fantastiska berättelse. Det här är Stina, en av ägarna. Det här är Kalle, en annan av ägarna. Han berättar deras uppdrag att skapa en Blomstrande Bygd. Deras syfte är att skapa en Blomstrande Bygd. I detta läge vill jag gå upp och krama honom, men vi är ju ändå på en bank. Jag tänker på alla andra banker som har som syfte att öka tillväxten med 15% och år, ja du vet…

Håkan frågar, om banken inte tror på de idéer som bygdens folk presenterar, vem ska då hjälpa människorna? Han säger att allt handlar om relationer. När andra skapar mer system så att kunderna kan sköta allt på nätet så försöker de skapa fler riktiga möten. Varje dag de går till jobbet ska de bidra till en blomstrande bygd!

Hur går det då? Tja, omsättningen har ökat från 2 miljarder till 5 miljarder på fem år. De har mindre kundförluster än andra banker. Bättre vinst på omsättningen än andra etc….

Nu har det börjat med ”Sparbankslunchen” där de bjuder in sina ägare (alltså kunderna) till kompetenshöjning och inspiration. Jag fick nöjet att inleda denna satsning då de tyckte det var bra med att inspireras kring bra möten vid första tillfället.

Håkan och hans team är en av de modigaste organisationer jag träffat. Som vågat bryta normen och våga gå fullt ut på de som de verkligen tror på. Många säger samma sak men få verkligen gör detta.

På ena bilden nedan står jag med Håkan. På bilden är det deras företagschef som är med i annonsen ”tokiga idéer”. Den andra bilden är första sidan på deras bankfolder. Hela broschyren handlar om kunderna i Valdemarsvik. Inte en bankprodukt, inte en räntesats, inte ett årsbokslut. Bara bilder på människor och korta texter. Wow!

Nu skall de bygga om, de vill ha en miljö där Valdemarsvikborna går in och tar en kaffe och läser tidningen eller att det lånar ett rum för att ha möte i. Jag vill påminna om att jag pratar om en bank.

Som avslut fick jag en tavla som symboliserade magkänsla. Håkan har vågat gått på sin magkänsla om att allt handlar om relationer. Inte system, nyckeltal och kontroll. Han och hans team har fått bevis på att detta har varit helt rätt. Effekten blir ett roligare, jobb, mer kundkontakter och mycket bättre resultat!

Efter min föreläsning kommer gäster fram och vill prata. Jag minns framförallt en kille som nyligen flyttat dit, han höll på att renovera en lokal som han skulle driva en fiskrestaurang i samt en f.d. kyrka som han skulle använda som eventlokal. Han sa ”du förstår den här banken är hjärtat i hela Valdemarsvik, utan dem hade vi inte funnits idag”.

Jag har inte träffat många ledare som Håkan, jag har inte träffat många team som verkligen förstått vad viktigt ett bra syfte är. De är ett fantastiskt bevis på att oavsett vilka system vi inför så är det i relationerna det avgörs vem som är vinnare!

Stay gr8! / Micke

ps. jag glömde att fråga, men jag ger mig fasen på att man även kan växla pengar på Sparbanken i Valdemarsvik. ds.

 

Valdemarsvik 20150916_091249 kopia 2

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Du är fantastisk, tack för att du delar med dig och gör mig glad i hela kroppen. Jag älskar dig. Stor kram Nettan

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny