Vi skickar för mycket mail!

Hej!

Idag tänkte jag ”prata” lite om mailkultur, en kultur som är sisådär i Sverige. Ja, faktiskt i övriga världen också. Som ni kanske läst i veckan har man i Frankrike har lagstadgat från nyår, att medarbetare inte behöver titta på mail på kvällar, helger eller semester. Vive la France säger jag!

Sen kan jag undra om en lag verkligen kan lösa det hela? I vissa amerikanska företag försöker man komma till rätta med problemet genom att ha mailfria fredagar. Det är lite knäppt tycker jag, för då skickar man ju bara fler mail på torsdagen eller lördagen. Man försöker komma åt den här sjukdomen genom att lindra symptomen, men inte genom att komma åt orsaken.

Jag tror inte på lagförslag eller mailfria fredagar. Jag tror att vi måste komma till bukt med problemet- Vi skickar för mycket mail! Och framför allt kopierar vi in för många, det är för många på CC! Jag läste i en undersökning att hälften av alla CC-mail är det ingen som läser. Snacka om slöseri med tid och plats i mailkorgen.

Varför gör vi det här då? Jo, därför att vi söker en inre bekräftelse. Inte så att om jag CC:ar mina anställda tänker så här ”Nu ska jag visa hur duktig jag varit”, men det finns något underliggande omedvetet i handlingen, en vilja att bli synliggjorda och bekräftade.

Men med enkla medel, genom att svara på två frågor; Vilket ansvar har jag som mottagare och Vilket ansvar har jag som avsändare, då kan man bli av med hälften av alla mail inom ett halvår. Det här borde alla organisationer ta tag i, det skapar en bättre arbetsmiljö och vi blir lediga på kvällar och helger.

Och vi får mycket mer lugn och ro på semestern.

Testa!

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny