Tips för mötesledare!

Idag blir det några konkreta tips för dig som är mötesledare!

Vilket är viktigast?

 1. Publiken. (vilka är dom, vill de vara där, vad vet de innan)
 2. Budskapet
 3. Du själv (sällan de är intresserade av just dig, det är budskapet de är där för)

Vad minns vi?

 1. Början och avslutet! Sätt detta utantill och de kommer att komma ihåg budskapet och dig!
 2. Vi minns lättare om vi tilltalar alla sinnen. Spela ex musik innan och efter. Om du ex har ett doftljus med citrus doft så stärker det minnet!
 3. Vi minns gärna i tre tal. Den gode, den onde och den fule. Vini vide vici, tro, hopp och kärlek etc. Försök därför sammanfatta i tre punkter. Ha max tre mål etc.

Innan mötet?

 1. Lägg tid på att fastställa syfte och mål. Inte alltid så lätt och det tar några månader att komma in i om du inte alltid gör detta. Om du lägger tid på detta kommer du att spara massor av tid när du sedan skall planera och genomföra mötet.
 2. Ställ dig själv frågorna; Vad skall deltagarna Känna? Kunna? Göra? efter mötet. Allt som du sedan planerar skall stödjas av dels mål & syfte och dels dina svar på dessa frågor. Om det inte gör det så bara stryk det.
 3. Planera gärna i två eller tre etapper. Börja planera mötet tidigare än du brukar. Det kan räcka med att ta fram punkt 1&2 ovan. Därefter fungerar det undermedvetna att det jobbar på utan att du är medveten om det. Så nästa gång du sätter dig ner för att planera mötet kommer det gå mycket snabbare!

När skall powerpoint, whiteboard resp blädderblock användas?

 1. Powerpoint – statiskt, går ej att ändra, fakta.
 2. Whiteboard – inte lika statiskt som pp, mer levande
 3. Blädderblock – bjuder in till dialog, det går dock att förbereda innan på 2&3

Tänk på kroppsspråket!

 1. Över 70% är ditt kroppsspråk! Alla vet om det men väldigt få gör något åt det. Spela in dig själv någon gång när du har ett möte. Törs du inte det, så ställ dig framför spegeln hemma.
 2. Behåll ögonkontakten med publiken, se till att bekräfta dem med ditt kroppsspråk. Var hela tiden vänd mot publiken!
 3. Ta ut svängarna i rörelsen. Det kan kännas ovant i början, kan t.o.m kännas fånigt men skapar mer energi och mer pondus. Kolla i spegeln och kolla på andra!

Rösten – ett viktigt verktyg!

 1. Variera tonläget, gå upp och ner. Finns det något mer sövande än ett tonläge som är konstant? Vet du hur du låter? Ingen vill ju låta tråkig, ändå är det många som vi ”somnar” av.
 2. Variera volymen. Precis som när vi är på en konsert så varierar musikerna även volymen. Detta för att det ibland skall kännas mer spännande och för att sedan med eftertryck visa vad vi menar.
 3. Variera tempot. Det kanske viktigaste är att våga ta pausar!!! Våga vara tyst och låta publiken/ kollegorna reflektera på vad du har sagt.

Mötesmiljö är väldigt viktig!

 1. Tänk tomt rum. Det är väldigt sällan en biosittning stärker effekterna av ett möte…….Utgå efter syfte och mål!  Oftast blir mötena mycket bättre utan bord ex. Några kanske hellre står vid ståbord än sitter? Är det ett 2 timmars möte så kanske du kan dela in det i tre perioder. En med sittande vid bord, en med ståbord(ex när vi skall arbeta med blädderblock) och en med skönare stolar utan bord (till sammanfattning och reflektion ex)
 2. Byt miljö så att inte ex ”måndagsmötet” alltid är på samma plats. Då blir det slentrian till slut och då blir det tråkigt.
 3. Våga experimentera! Lägg även in detta i er mötesstrategi(se tidigare blogginlägg), då kan ni ex alltid ha gå möten när ni har utvecklingssamtal. Stor skillnad på effekt om chefen/ ledaren gömmer sig bakom sitt skrivbord eller tar ut sin medarbetare på en promenad istället. Det blir helt skilda möten tack vare detta.

Musik!

 1. Skapa stämning genom att starta mötet, innan alla har kommit med musik. Finns det någon musik som t.o.m. passar till syftet så kanon! Alla blir på bättre humör och du höjer energi nivån med musik. Samma sak när mötet är slut och deltagarna skall lämna rummet eller stå kvar och småprata, på med samma musik!
 2. I reflektionen, om du börjar med en tyst reflektion, kan du sätta på mjuk avslappnande musik.
 3. Du kan t.o.m. skicka med en ljudfil i inbjudan. Så när de läser inbjudan så hör de samma musik som du sedan spelar på plats. Detta skapar en känsla, som gör att de kommer att komma ihåg budskapet längre. Allt detta görs för större effekt och skapar samtidigt en skön stämning.

Blir du nervös? (det blir vi alla ibland!)

 1. Lär dig första minuten och sammanfattningen utantill!
 2. Affirmera! Säg till dig själv att du är laddad istället för nervös!
 3. Vet du inte var du skall göra av händerna? Tryck tummen mot något av de andra fingrarna, då försvinner den känslan!

Och kom ihåg, LESS IS MORE!

Avslutar denna tips blogg med en underbar film om affirmationer! Något att ta tills sig, både på morgonen och innan mötet!

Stay gr8

Micke, mötesevangelist

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny