Jag kom att tänka på det klassiska citatet, som Björn Borgs tränare Lennart Bergelin myntade för många år sedan, när jag föreläste på Kvalitetsmässan på Svenska Mässan i november.

Min rubrik var ”Det räcker nu. Vi behöver börja ta bort” Av över 300 programpunkter så blev den topp 3 bokade av alla föreläsningar. Vi föreläsare är ju okända, utanför branschen, om man inte hört oss. Dvs rubriken på föreläsningen gjorde att min föreläsning drog mer än kändisar, partiledare etc.

Jag kände mig lite spänd innan och då brukar jag gå ut och prata med deltagarna när de kommer in i lokalen.

Jag frågade – Varför har ni valt att komma hit? Vad är det ni skulle vilja ta bort?

Av alla jag pratade med så sa alla – rubriken är spot on, vi behöver ta bort. Vi hinner inte med.

Alla utom en sa att det är för många möten och där behöver vi ta bort. Den enda som sa något annat sa administrationen och lade sedan till -Sedan behöver vi ta bort möten.

Innan pandemin var det fullt för de flesta verksamheter. Sedan trodde många att nu efter pandemin skulle vi ha hittat det ”nya”. Ett lugnare arbetssätt.

Under 2023 fick de flesta uppleva motsatsen. Mer än någonsin.

Därav fullsatt föreläsning under Kvalitetsmässan. Vi kommer allt längre från det som skapar värde eller dem vi är till för.

I spåkulan inför 2024 ser jag därför att allt fler kommer att börja se över sina arbetssätt. På riktigt. Vi behöver sluta med alla quickfix och på riktigt ta tag i våra arbetssätt för att frigöra tid. Jag har inte träffat någon verksamhet som inte vill frigöra tid så att de kan sätta fokus på medarbetarna och för dem de är till för.

Det kommer skapa mer engagemang och arbetsglädje.

En lågt hängande frukt här att se över sin möteskultur. Det frigör minst 30% av mötestiden inom tre månader. Det är minsta åtta timmar i veckan för en chef och fyra timmar för en tjänsteperson.

Vad skulle du göra om du fick det över till annat?

Något annat som framträder i spåkulan är att de fysiska mötena kommer allt fler lägga mer kärlek på. Desto mer digitala vi blir desto viktigare blir de fysiska mötena. Det kan vi inte minst se på alla bokningar som sker på mötesanläggningar idag. I stort sett lika många som all time året innan pandemin 2019. Och de är mycket mer relationsskapande med teambuildande aktiviteter och övningar. Det i en tuff tid ekonomiskt. Hade denna konjunktur kommit innan pandemin hade många möten avbokats. Vi viktar de fysiska mötena högre nu än före pandemin.

I all förändringsledning behöver vi trygghet, mänsklig kontakt och mening.

Skapa möten, både fysiska och digitala där medarbetarna får känna det!

Slutligen, jag håller helt med Anders Müller det han skrev i sin årskrönka, i tuffa tider behöver vi fler möten där vi ser varandra och har kul tillsammans.

Det är inte att förväxla med möten som är meningslösa och inte leder till resultat. Dessa kan vi ta bort.

God jul och Gott Nytt År!

Micke Darmell, föreläsare, utbildare och författare

Senaste blogginläggen

Vill du dela med dig av artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på mailen

Författare:

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Lämna ett svar

Stäng meny