Idag släpper vi fram vår första gästbloggare!

I vår ambition att göra vår blogg ännu mer intressant så kommer vi att ha en gästbloggare med jämna mellanrum.Först ut blir Kicki Grunditz, en vän & samarbetspartner. En klok människa med en vass penna!

Tolkningsföreträde eller varningstriangel, tack!

All kommunikation sker på mottagarens villkor? Nåja, en smula ansvar behöver nog tillskrivas avsändaren också i dessa tider av allehanda nya beteenden som vi glatt svalt, i vår iver att vara ständigt uppkopplade och därmed påkopplade. Vi går glatt med mobilen i handen och in i varandra. Check. Vi väljer att ta upp mobilen när vi råkar stå ensam och vänta på bussen för att eventuell snabbt se om jobbmejlen tickat in. Check. Somliga tar med sig mobilen in på toaletten för att kasta ”arga fåglar” utöver att slutföra sina naturliga behov. Check. Mobilen är numera en extragäst och får ligga synligt på bordet vid restaurangbesök. Check. Har du ett möte och det är dags för fikapaus så tar 9 av 10 upp mobilen och ”kollar runt lite”. Check. Barn hinner inte leka på raster för att föräldrarna pockar på uppmärksamhet i deras mobiler. Check. Listan över nya beteenden över vår allas lilla snuttefilt kan göras lång. För stora och små.

Det skrivna ordet är starkt. När det väl är skrivet går det inte att ”mjuka” till som vi gör när vi i det fysiska mötet har ögonkontakt och signalerar ”hej vilt” med vårt kroppsspråk. Eller möjligheten att korrigera snabbt det vi precis sagt för att just budskapet ska få landa lite mjukare och finare hos mottagaren. Undertecknad gillar ord. Skriver gärna långa berättelser i sms. Väger ord mot ord. Tänker finess och citat. Vill beröra och underhålla.

Undertecknad googlar ibland runt på ord för att budskapet ska bli så effektfullt hos mottagaren. Därför blir det synnerligen lätt för de nära och kära att läsa av stämningen hos denna avsändare. Andra uttrycker sig kort. Och med symboler. Att skriva kort i vredesmod är skönt för stunden men ack så ångestfyllt när kommunikation uteblir. Orden blänger tillbaka. Lägg därtill ett ökat beteende bland vännerna att välja bort läskvitto funktionen. Meddelandet levererat. Orden ekar. Tomheten svarar. Tystnad är också kommunikation. Tystnaden är ett effektfullt bränsle som när feltolkning. Vem har tolkningsföreträde i alla våra kanaler som vi kommunicerar i?

En bild säger mer än tusen ord. Jo tack, jag vet. Flera ”likes” säger mer än tusen ord. Otaliga är de gånger då Instagram- och Facebookbilder på perfekta middagar, underbara umgängen, översöta barn, lättklädda kvinnor, fantastiska semesterbilder som alla hjälper hjärnan att tolka andras perfekta tillvaro och ett mer intressant liv. Incheckad och utcheckad . Här och där. Och vips, så blir nästa kommentar och ”snackis” i umgänget att ”jo, jag såg visst på Fejjan att…” och ”Åh Guuud, så många som ”lajkar” dina inlägg. Plötsligt har tolkningen blivit en sanning. Om sanningen är i sociala medier – vem är jag då? ”Lajka” mig som den jag är. Med alla mina tillkortakommanden och skröpligheter. Undertecknad saknar samtalen. Ring mig.

//Kicki Grunditz, hon är en mamma, konsult och en coach som brinner för närvaro och att förbättra möten mellan människor. Genom att träna beteenden.
Nyfiken på Kicki? Ring henne på 0734-476888 eller skicka ett mejl på kicki@highlights.se

Kicki Grunditz 2014

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny