Fredagsblogg: Hur mycket tid har vi?

I min nya föreläsning, som jag producerar just nu, ”STOPPA TIDEN – från tidsoptimist till tidsalkemist” så handlar det mycket om att reflektera över vad vi gör med vår tid. Professor Bodil Jönsson skrev, redan i sin fantastiska bok ”10 tankar om tid” från 1999, att antingen kan vi inbilla oss att vi har gott om tid eller ont om tid. Tiden är ju vad den är. Varken mer eller mindre.
Det verkar dessutom vara så att ju mer vi ger av vår tid till andra desto mer tid får vi. Om vi köper en valp, ju mer tid vi lägger i början desto mindre bekymmer senare. Samma sak med barn, ju mer tid vi ligger i början desto mindre problem senare. Är du chef eller ledare samma sak. Ju mer tid du ger dina medarbetare desto mindre problem.
Så, vem vill du ge mer tid i helgen?

Trevlig helg!
Micke, tidsalkemist

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Hej,

  Bodil Jönssons idéer är både banbrytande och bestående precis som tiden – den är konstant, vi får varken mer eller mindre. Den finns där hela tiden! Bodil framförde tankar om ställtid, alltså den tid som du behöver för att förflytta dig till en ny aktivitet och även den tid det tar för att förflytta sig från en befintlig aktivitet, vilken ofta är betydligt längre.

  När vi nu tittar på vår mobiltelefon 150 gånger/dag så genrerar det mycket ställtid. Ponera att det tar 1 sekund att se ett meddelande i någon social app så kan vi sedan anta att det minst 1 minut att hitta tillbaka om vi inte fastnar där ett tag? 150 minuter är 2,5 timmar om dagen vilket är över 25% av vår arbetsdag. Jag säger inte att vi skall sluta använda sociala medier men om du tog 1 timme om dagen att verkligen lyssna på en medarbetare, god vän eller annan viktig relation vilken effekt skulle det få? Du kommer få magiska resultat – testa!

  Enligt min mening så kommer vår sociala förmåga vara den mest eftertraktade egenskapen det i digitaliserade samhället. Att kunna ha ett avkopplat, äkta lyssnande samtal där vi verkligen tar vara på närvaron kommer avgöra människans överlevnad.

  Vad tror ni?

  1. Jag håller helt med. När hon skrev boken talade hon om en ställtid på 10 minuter, idag säger Katarina Gospic, hjärforskare, att den är 25 min. Dvs vi hinner sällan komma ner i flow där vi producerar som bäst.

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny