Effektivitet?

I dagens organisationer som många lider av den kroniska sjukdomen ”det är mycket nu” så hinner få att reflektera. Alla springer, springer och springer. Släcker bränder, mer bränder och ännu fler bränder. Svarar på mail från”crackberryn” som skapar ännu fler mail, mailar på kvällar och helger, arbetar mer med uppföljning än kundnytta, mer interna processer än kundfokus. Ja du kanske känner igen en del av detta som skapar detta konstanta tryck som många organisationer lider av.

En bra historia som jag fick i coach2coach nyhetsbrev beskriver vad som händer i en grupp som hinner reflektera eller bara springer på.

Mest effektiv

I början av 1900-talet gjorde man en utvärdering av två olika skogshuggarlag. Man ville fastställa vilket av arbetslagen som var mest effektivt.
Den ena gruppen arbetade tolv timmar om dagen och tog endast en 22 minuter lång lunchpaus för att hinna hugga ner så många träd som möjligt. När dagen var slut hade de huggit ner 87 träd.
Den andra gruppen tog det betydligt lugnare. De tog en tio minuter lång paus varje timme och en lunchrast på 45 minuter. När dagen var slut efter tolv timmar hade man i denna grupp fällt 112 träd.
Inspektörerna blev mycket förvånade över detta: Hur kunde det arbetslag som tog det så lugnt fälla så många fler träd än det arbetslag som slet så hårt? Nyfikna gick inspektörerna till förmannen för gruppen som huggit ner 112 träd. De ville fråga vad det var som gjorde hans lag så effektivt:
– Vad har ni för er på fikarasterna egentligen? Dricker ni någon typ av dunderdryck för att orka hugga ner så många träd?
– Tja, inte vet jag, svarade förmannen.
Först dricker vi kaffe och sedan ägnar vi resten av tiden åt att slipa våra yxor.

Denna historia finns i ”Varför växer gräset – läsarnas favoriter” av Klas Hallberg och Magnus Kull

Stay gr8
Micke, mötesevangelist

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny