Ibland höjs det röster om ”moralpanik” när baksidan av det uppkopplade samhället förs på tal. Vi har svårt att förstå detta. Alla mynt har två sidor, så även detta.  Att digitaliseringen om ett par hundra år, när människor ser tillbaka på den, kommer vara den största ”uppfinningen” i mänsklighetens historia är vi övertygade om. Större än elden och hjulet.

All världens kunskap finns här, demokratiseringsprocesser går allt snabbare, en transparent värld, vi kan hålla kontakten med vänner över alla gränser ja det det är fantastiskt. Det vi skriver om, försöker inspirera kring och belysa är också baksidan med den. Inte med pekpinnar, inte genom att skapa moralpanik utan genom fakta och inspiration få organisationer och människor bli medvetna om hur vi har skapat en kultur där vi inte alltid gör egna, medvetna val. Annars hade vi inte varit 75min på fejjan varje dag samtidigt som vi är 17min om dagen med våra barn. Eller att stora företag/organisationer skickar ut mellan 50-150 mejl varje dag till sina chefer. Det är inget medvetet val. Det är bara en kultur som uppstått. Samma kultur som gör att 9 av 10 tittar på sina mejl på kvällar & helger. 7 av 10 i Sverige kommer att titta på sin jobbmejl under semestern. Det är en kultur vi skapat som inte har någonting att göra med effektivitet eller lönsamhet.

Jag håller på att skriva en ny bok i ämnet som kommer ut om ett år. Jag skrattade för mig själv för jag hamnade, precis som jag skriver i ”Uppkopplad eller Avkopplad?” , på youtube igår och satte och kollade på roliga klipp när jag egentligen sökte artiklar i Sydamerika på detta ämne. Hur hamnade jag där?

Allt fler chefer/ledare jag träffar vittnar om hur de ser att ineffektiviteten ökar med vårt beroende av våra telefoner och att allt mer tid läggs på mejl, uppdateringar etc.

Jag tror att ju mer information, ju snabbare allt går och hur ytligare allt blir så blir det allt svårare att ta tag i det som verkligen betyder något. Oavsett om det är på arbetsplatsen där skjuter vi ofta de tunga, svåra, tråkiga eller strategiska arbetsuppgifterna framför oss eller privat där vi kan gömma obekväma dialoger via ett mejl, sms eller inte svara alls.

Ett av mina tips/råd på mina föreläsningar är att ”facebookbanta”. Inte välja bort fejjan helt utan kanske 1-2 inloggningar i veckan. Lever du i relation, kanske ge varandra en massage istället. Efter massagen göra en gemensam reflektion. Hur var denna massage stund istället  vara uppkopplad i ett varsitt hörn i soffan. Jag tror det är först när vi landar i den reflektionen vi kan börja fundera på vad vi egentligen väljer bort. Vad väljer du bort?

Kolla på filmen nedan (du kanske har gjort det, men den kanske är värd att se igen), och reflektera sedan!

Och våga testa att lämna telefonen hemma när du gör saker under semestern!

Stay gr8//Micke

 

Senaste blogginläggen

Vill du dela med dig av artikeln?

Dela på Facebook
Dela på Twitter
Dela på LinkedIn
Dela på mailen

Författare:

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Stäng meny