Uppkopplad eller avkopplad i jul?

Hej, äntligen dags för jul och för många än längre ledighet. Förväntningar som är stora och många ”måsten” som skall göras. Då är det lätt att stressen slår till och det inte blir som vi tänkt oss.

Ni som läser den här bloggen har sedan tidigare sett mina inlägg om att vara uppkopplad 24/7, dvs dygnet runt. Ni har då också läst vad vi ångrar mest när vi ligger på dödsbädden. En av de sakerna är att vi inte tillbringade mer tid med de som står oss närmast. I dagens uppkopplade samhälle kan det vara allt svårare att just därför vara härvarande.

Julen är ett ypperligt tillfälle att skapa en balans i den digiloga världen och koppla ner. Här kommer fem enkla tips som gör att du kommer att stärka dina relationer med dina käraste.

Fem tips för mer härvaro!

 1.    Skapa frizon! man-using-iphone-in-bed

Skapa frizoner i hemmet där ni inte är uppkopplade. Det kan vara köket, vardagsrummet och definitivt sovrummet!

 

 

2.    Lär dig pinkoden!

Stäng av mobilen helt(inte på ljudlöst då det stressar oss lika mycket) när du träffar släkten, går på bio eller promenad, när du är med dina närmaste, spelar spel etc. Kan du pinkoden?

3.    Facebookbanta!

Utmana dig själv och logga in färre gånger på facebook och andra sociala medier. Byt ut en inloggning i veckan mot en massage/beröring, byt en inloggning mot ett sällskapsspel, byt ut en inloggning mot att läsa en bok, byt en inloggning mot ett samtal.

4.    Ta bort jobbmailen i telefonen.

Vi intalar oss själva att vi behåller lugnet genom att kolla mailen även under våra lediga dagar. Det får dock motsatt effekt. När vi ser de inkommande mailen stressas våra hjärnor helt i onödan. Du kan ju oftast ändå inte agera på mailen under julhelgen Du kommer inte att missa något livsviktigt, du kommer inte att missa något alls. Våga testa!

5.     Skrota mass sms’en i nyår!

Ersätt de slentrianmässiga nyårs mass-sms:en med ett telefonsamtal till dina närmaste vänner. Det blir magiska samtal. Sammanfatta året som gått och prata om era drömmar för 2013. De samtalen (kanske 4-5?) stannar kvar så mycket längre i hjärtat, både hos dig och dem, än ett slentrianmässigt ”mass-sms”.

Under Trettondagen så reflekterar du/ni på vad som hände när ni valde att koppla ner vissa stunder. Missade du något?  Vad saknade du? Kanske blir insikten att du inte missade något alls. Vinsten kanske blir bättre relationer med dem du älskar mest. Skriv gärna och berätta vad som hände för just dig!

Till dig som läser min blogg vill jag önska en härlig och härvarande jul med dina käresta.

Micke, mötesevangelist

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny