Till långtråkighetens försvar

Vad gör du om du har några minuter ’att slå ihjäl’? Du kanske står i en lång kö till kassan på ICA eller sitter på bussen på väg hem från jobbet. När du befinner dig i en sådan situation nästa gång, kolla in människorna kring dig- de flesta sitter med mobilen i handen. Kanske går de igenom mailen, läser nyheterna eller kollar feeden på Facebook.  Kanske är de effektiva och skickar lite jobbmail. Kanske är de sugna på att allmänbilda sig, och lyssnar därför på någon intressant radiopodd. Oavsett vad, så är det skönt att fly tristessen och fylla tomrummet som kommer ur att bara vänta. Men vad får det för konsekvenser?

Teresa Belton, utbildningsforskare, föreläste i veckan på Media Evolution Conference i Malmö om vikten av att också tillåta sig att uttråkas, att strunta i att fylla varje minut med olika stimuli. Hon har forskat på Tv:ns inverkan på barns historieberättande och skriver bland annat följande:

När barn ser på TV för att slippa ha tråkigt är de inte involverade i det som händer på samma sätt som under fri lek då deras fantasi stimuleras. De gör inga iakttagelser av livet omkring sig, de tvingas inte hitta på egna aktiviteter eller tänka själva. De gör inget av det som hjälper oss människor att skapa intryck, iakttagelser och minnen.

När mobilen halas upp vid varje tyst minut blir effekten densamma. Fantasin stimuleras inte på samma sätt när vi är relativt passiva konsumenter av lättuggad underhållning, som när vi aktivt engagerar oss i något. Det är illa- för barn och vuxna, hemma och på arbetet.

I stora organisationer vittnar många om hur den stora arbetsbördan gör att arbetsdagen handlar mycket om att uträtta och få saker gjorda, och mer sällan om att hitta nya kreativa lösningar på olika problem. Man hinner inte tänka efter på jobbet, på vad det är man gör, och varför. Det är väl därför så många tar med jobbet hem och upplever att det är på kvällen, i sängen eller i duschen, som en massa bra tankar kommer till en. Först när man faktiskt tagit en paus från sådant som fyller våra huvuden med hinder för kreativitetsflödet, kommer de goda idéerna.

Som Teresa Belton avslutar sin artikel: Låt oss välkomna långtråkigheten i våra liv då och då och se vart den kan leda oss.

/Micke

Läs hela Teresa Belton’s artikel här:

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/att-ha-trakigt–bra-for-kreativiteten

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har en kommentar

  1. Jag lyssnade på henne. Och Denise R Jacobs som pratade på samma tema. Det handlar om att ta vara på tiden emellan. Och om spacing out. Vi hörs!

    Skickat från min iPhone

    21 aug 2013 kl. 14:24 skrev gr8 meetings :

    WordPress.com mickedarmell posted: ”Vad gör du om du har några minuter ’att slå ihjäl’? Du kanske står i en lång kö till kassan på ICA eller sitter på bussen på väg hem från jobbet. När du befinner dig i en sådan situation nästa gång, kolla in människorna kring dig- de flesta sitter med mob”

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny