Screen-free week 5-11 maj

5-11 maj firas screen-free week, den skärmfria veckan, runtom i världen. Det är ett årligen återkommande event då skolor, familjer och föreningar kopplar ner skärmarna för en vecka.

Screen-free week är ett tillfälle att sätta fokus på andra aktiviteter än dataspelande, TV-tittande och slösurfande. Initiativet föddes för 20 år sedan i USA och har på senare år spritt sig till fler länder.

Så är dataspel, smarta telefoner och andra skärmar av ondo? Det är som att fråga om en penna är farlig. Det är den ju förmodligen inte. Men vi har en förmåga att träda ut ur våra sammanhang och gå in i vår egen värld genom skärmen, även vid tillfällen då det är otrevligt mot dem som vi är tillsammans med. Många av oss har oss har väl suttit på både möten och middagar och umgåtts mer med vår telefon än med de som sitter fysiskt runt oss.

Det här är alltså inte ett konservativt upprop mot läskig ny teknik. Det är ett initiativ som ämnar till att få oss att lyfta våra ansikten från skärmarna för en stund för att återupptäcka andra saker i livet också. Att kunna vara härvarande en stund utan att störas av pling i telefoner. Det är lätt att komma hem varje dag och gå och sätta sig med datorn i soffan och glömma bort att umgås. Med andra ord får vi här ett utmärkt tillfälle att medvetandegöra ett tråkigt vanebeteende som vi kanske egentligen inte vill ha.

Fundera gärna kring vad ni vill göra hemma hos er- kanske skulle ni också tycka det var skönt att vara lite analoga för en vecka?

/Micke

1525766_707453859287862_1987438806_n

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny