Så ger du barnen ett riktigt sommarlov

Nu springer Sveriges alla barn äntligen ut på ett härligt sommarlov som ska skänka välbehövlig vila efter långa timmar i skolbänken. Säkert är det många föräldrar som oroar sig för alla diskussioner de kommer behöva ha i sommar om den ständigt närvarande telefonen. Måste den med verkligen med till stranden? Vad händer om barnen tar bilder i badkläder som kan anses utmanade och delar i sociala medier? Får barnet nånsin vila och koppla av med sig själv?

Hur kan man då som förälder hjälpa sitt barn till ett sunt förhållningssätt till telefonen? Här är tre tips:

1. Moralisera inte. 
Självklart ska barnet få hålla kontakten med vännerna och dela med sig av upplevelser även om fysiska träffar inte är möjliga.

2. Kom överens.
Det behöver inte betyda att begränsning av användandet inte är nödvändigt. Kom tillsammans med barnet överens om spelregler. När är det OK att hålla på med telefonen, och när ska den vara avstängd? Vilka slags bilder vill man dela med sig av, och vilka ska man hålla för sig själv? Finns det platser eller tillfällen där telefonen inte alls höra hemma? Prata ihop er och skaka hand på er överenskommelse.

3. Visa vägen. 
Som alla föräldrar vet gör barnet inte som man säger utan som man gör. Därför är det viktigt att föräldern också efterlever dessa överenskommelser.

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny