Personlig effektivitet

Jag var igår på en frukostföreläsning i Halmstad Arena. Där var en av föreläsarna Anna Zetterqvist som driver det egna företaget www.motive.se . En mycket intressant föreläsning som hon inledde med en bra metafor. Hon ritade upp en fotbollsplan uppifrån med 22 spelare på. Det saknades dock mål.

Vad händer då med spelarna? (fundera på detta själv ett par minuter).
Hon kopplade detta till oss i vardagen. Om vi inte har ett tydligt mål med vad vi skall göra med arbetsdagen så blir det som för dessa 22 spelare utan några mål att skjuta bollen i.

Hon frågade också hur många som tycker att inte tiden räcker till. De flesta räckte upp handen. Anna säger; -Vi kommer aldrig få mer tid. Det är helt demokratiskt. Alla har 24h dygn. Sedan är det en prioritet.

Dvs de som gnäller idag på att tiden inte räcker till kommer att gnälla om tio år. Tiden kommer inte att öka.

Jag har tidigare skrivit om hur vår hjärna fungerar, Anna citerade här hjärnforskaren Torkel Klingberg, som säger att OM VI VILL prestera maximallt skall vi fokusera på en sak åt gången.

Dessutom sa hon att vår hjärna är anpassad för realtid (som för 50 000 år sedan) och det får till konsekvens att hjärnan alltid vill agera direkt! Något att tänka på när du arbetar, dvs har du tel, sms, mail, twitter, fb och annat uppe samtidigt vill alltid hjärnan agera så fort det ”plingar” till. Det kan du inte styra med förnuftet.

Allt det Anna pratar om kan också omsättas i ett möte. Om inte ett möte har ett mål, om vi inte fokuserar på en sak samtidigt etc. Vill du ha en inspirerande föreläsare med något som berör alla så kontakta Anna!
Mer om Anna på hennes hemsida.

Stay gr8
Micke, mötesevangelist

 

 

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Låter som en intressant föreläsning.
  Tänkvärd information om att tiden är begränsad till 24 timmar.
  Gäller bara att utnyttja den tid man har till att öka sin effektivitet utan att öka sin stress.
  Tack för många intressanta artiklar.
  Magnus

  1. Tack för feedback!
   Ja, det är skillnad på intensitet och intensiv! 🙂 Alltför många organisationer jag stöter på idag har en kultur av ”att det är mycket just nu”. Det skapar bara stress och ineffektivitet. När vi är stressade så går vi in i ett flyktbeteende dessutom och får samma symtom som när vi är i rädsla. Hur smarta beslut tar vi då?

   Ändå är det relativt enkelt att ta sig ur detta och ändra kulturen. Det svåra är att få ledningen att förstå det.
   Trevlig helg!
   Micke

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny