Nedkopplad!

Jag har tidigare nämnt Susan Mausharts fantastiska bok Nedkopplad. Den handlar rent praktiskt om en familj som under sex månader lever utan skärmar i sitt eget hem. Ingen TV, , inga datorer, inget internet, inga smartphones.

Från att ha varit en familj som ätit vid datorn, spelat dataspel nätterna igenom och hellre umgåtts med vänner via smartphonen än med familjen i soffan, skulle de så koppla ner i ett halvår.

Mamman i familjen, Susan, hade helt enkelt fått nog av familjens asocialitet, dåliga sömn- och matvanor och stressade beteende.

Experimentets resultat blir nästan filosofiskt. De upptäcker hur de i vanliga fall, på grund av det ständiga bruset av information, missat alla fantastiska detaljer som utgör livet. Hur de nu när de vågat stänga av kommit människor, naturen, sig själv mycket närmare. Ett flertal häftiga insikter infinner sig.

Susan Mausharts text är inte bara full av aha-upplevelser, den är också mycket underhållande. Jag kan bara rekommendera dig att läsa boken.

De flesta av oss vill förmodligen inte packa ner datorer och TV-apparater och övergå till en helt analog livsstil. Jag tror heller inte vi behöver göra det för att motverka de negativa aspekter som kan följa av en alltför ihärdig uppkoppling. Däremot tror jag på att skapa frizoner där vi inte pysslar med prylar, utan faktiskt ägnar oss åt varandra. Några tips kan vara

  • Inför telefonförbud i sovrummet. Skaffa en väckarklocka istället.
  • Inga telefoner vid matbordet.
  • Säg nej till att jobba hemifrån på kvällarna. Är det inte praktiskt möjligt, avsätt i alla fall bara en viss tid till att göra det. Kolla inte jobbmailen då och då under kvällen- utan njut av att får vara ledig också.
  • Låt söndagen vara en vilodag- skippa allt skärmarbete och hitta på saker ute istället.

O_Maushart_Nedkopplad_framsida

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny