Kontrollmonstret inom oss

Härom kvällen satt jag och slökollade på TV. Efter en kväll på golfbanan var jag seg i både kropp och knopp. Men plötsligt hajade jag till över budskapet i en reklamfilm som handlade om något larmsystem till hemmet: nu kan föräldrar få ett SMS när ungarna kommer hem!  Ingen mer oro- tack vare det smarta hemmet kan vi nu ha full koll på om ungarna tagit sig hem från skolan! Härliga nya teknik! I samma anda kan du med hjälp av GPS-positionering hela tiden ha full koll på var ditt barn befinner sig för tillfället. Det känns väl tryggt och bra?

Men vänta nu… Är det verkligen sjyst att övervaka folk på det viset?  Vore inte det att inkräkta på ungarnas integritet? Enligt mig är det ytterst moraliskt tveksamt och dessutom förmodligen kontraproduktivt i uppfostringssyfte. Övervakningen av barnens minsta steg gör dem mindre självständiga, de kommer inte känna tillit, och deras frihet begränsas.

Jag mötte en lärare som berättade om föräldrar som ringer barnen flera gånger varje skoldag för att kolla att de mår bra. Vad är det för skräckfigurer som skymtar i varje buske, som gör att vissa föräldrar hela tiden måste ringa och kontrollera barnens välbefinnande? Sverige är ett av världens tryggaste länder. Kom ihåg det.

Förutom det moraliskt tveksamma i att bevaka barnens steg i minsta detalj kan man även föreställa sig ett obehagligt missbruk av tekniken även i andra syften. Tänk en bortrest make som använder systemet till att få rapporter om när frun kommer hem om kvällarna. Eller hederskulturkontroll av döttrar. Det smarta hemmet känns vips mer slugt än smart.

Det tillhör uppväxten att lova sina padres att vara hemma klockan nio, för att sedan dyka upp kring elva. Och det tillhör föräldraskapet att oroa sig för sina barn vid sådana tillfällen. Med den nya tekniken kan vi möjligen försöka få en känsla av kontroll över det okontrollerbara, skapa ordning i och mening till kaoset. Men känslan är blott falsk. Övervakning gör oss inte säkrare.

Släpp taget, klipp navelsträngen och låt ungarna flyga. 

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny