Har du drabbats av Google-hjärna?

Vilket år dog Gustav II Adolf? Var någonstans skedde det? Och vad hette hans häst nu igen?

Nog är vi många som kunnat rabbla det, men som nu glömt. Det är ju 40 år sedan jag var tvungen att läsa om det i skolan, så jag är kanske ursäktad för att jag inte minns. Den kunskapen var kanske inte heller nödvändig för att jag skulle leva ett fullgott liv…

Denna sorts glömska är naturlig för oss- vi glömmer sånt som inte är av vikt och fokuserar istället på att komma ihåg sådant som vi har nytta av. Dock kan det ju finnas en hel del nytta av att kunna sådant som inte vid första intrycket tycks viktigt. Att skaffa en god allmänbildning för att kunna analysera olika situationer, analysera världen, tror jag är nödvändigt. Men faktum är att vi som lever i den ständiga uppkopplingen håller på att tappa förmågan att minnas olika fakta.

Forskare i USA har upptäckt att vi håller på att utveckla vad de halvt på skoj kallar en Google-hjärna. Det innebär att vi har svårt att minnas saker om vi vet att vi snabbt kan hitta svaren någon annan stans. Olika sökmotorer har så börjat ersätta faktakunskaper hos oss.

Vi litar alltså alltmer på vårt ’externa minne’ – Google. 

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny