Beroende av din smartphone- på riktigt!

En statusuppdatering som ska gillas, ett SMS som ska besvaras och ett middagsarrangemang som ska fotas i sepia. Varför pockar det så på vår uppmärksamhet? Varför kopplar vi inte bara ner, och kopplar av? Därför att hjärnans belöningssystem gjort oss kemiskt beroende av våra smartphones! Vi vill bara ha mer.

Dopamin- en signalsubstans i hjärnan- spelar en nyckelroll för hjärnans skapande av vällust, belöning och motivation. Ämnet styr belöningssystemet men påverkar också andra delar av hjärnan. När vi äter, dricker eller har sex ökar hjärnan produktionen av dopamin. Lustupplevelsen som följer varierar från lugn och harmoni till eufori. Och det kan alltså också komma från en Facebook-uppdatering!

För hjärnan är alla missbruk lika- oavsett om det handlar om droger, alkohol, sex, shopping eller din smartphone. SVT:s Rapport berättade om en amerikansk undersökning från 2011 som visade att studenter som ombads hålla sig ifrån teknisk utrustning ett dygn upplevde stora problem, liknande dem som beroende upplever när de försöker sluta röka eller sluta med droger. De visade tecken på rastlöshet, ångest och isolering. Forskarna drog slutsatsen att människor inte har kunskap och förmåga att hantera inkommande informationsflöden.

img_9316

För Facebook-missbrukare finns sedan en tid Face Anonymous, en hemsida där man kan få hjälp med sitt beroende av den sociala nätverkssajten. Vad som startade som ett halvseriöst experiment växte sedan större än sidans grundare hade förväntat sig. Även om sidan existerar halvt på skoj, säger det något om hur vi har svårt att hantera den ständiga uppkopplingen kring oss.

Våra smartphones är fantastiska verktyg i vår vardag. Vad jag vill göra är att skapa en medvetenhet så att inte beroendet och de negativa effekterna tar över. Dags att fundera över hur du vill förhålla dig till din telefon?

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny