Mobilförbud i skolan?

Häromdagen föreslog regeringen med Jan Björklund i spetsen att skolor ska få rätt att samla in alla mobiler innan lektionerna börjar.

– Det är alldeles för många elever som inte koncentrerar sig på lektionen därför att de spelar på sina mobiler eller är aktiva på sociala medier, säger utbildningsministern.

Det låter inte otroligt. Vi vet hur mobiler lockar på oss med löften om uppmärksamhet, connections och, ja, tillgång till allt i hela världen. Vi förstår att den kan locka mer än [valfritt ämne som du hade svårt för]. Belöningen kommer omedelbart i form av likes och kommentarer, medan belöningen från att nöta in algebra kan te sig diffus och avlägsen.

Trots det fick utspelet inte oväntat kritik, främst från Vänsterpartiet som kallade regeringen teknikfientlig. Återigen hamnar i debatten i en polariserad för-eller-emot-dispyt.

Självklart ska en lärare ha makt att säga ifrån till mobiler under lektionstid om hen upplever dem som störande moment. Lika självklart ska lärare också kunna använda sig av tekniken i undervisningen- när det finns en bra anledning till att göra det. Liksom vid bra möten bör läraren ställa sig frågan ”Vad är syftet och målet med lektionen? Och hur ser vi till att uppnå dem?”.

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Detta inlägg har en kommentar

  1. Alla- oberoende av ålder- är vi på något sätt fångade av att mer eller mindre ha koll på mobilen/datorn, vilket grundas på vårt behov av att bli bekräftade. Det blir en form av ”stresspsykopati” som en god vän uttryckte det.

    Vi behöver bli mer medvetna om hur vi hanterar våra liv och våra relationer och på vilket sätt vi gör det. Om vi inte är medvetna om vår situation kan vi heller inte påverka eller förbättra den. Det handlar om att skapa TILLIT och det sker bara genom att mötas fysiskt och mentalt eller som Micke uttrycker det vara”HÄRVARANDE”. Eller som jag -Ingrid Berner- vill uttrycka det: ”En kram ger Kärlek, Bekräftelse och Omtanke för både stora och små”.

    När det gäller skolan och mobiltelefoner måste vi som är föräldrar vara förebilder. Varje dag måste vi visa våra barn och ungdomar att vi älskar dem, vilket på sikt skapar ett samhälle där fler människor vill varandra väl.

    ”Om Du får mycket beröring under uppväxten får Du ett lugnare nervsystem, Du blir bufffrad mot stress och vänligare som person. Något vi intuitivt anat, precis som att vi vet att om Du har en förälder som slår och bråkar, så blir Du stökig och otrygg, (Kerstin Uvnäs-Moberg).

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny