Me, me & myself. Eller?

I min strävan att bli ännu bättre som föreläsare så vidareutvecklar jag mig hela tiden med hjälp av olika coacher med olika kompetenser. En som som jag stannat kvar med genom åren är Katrin Sandberg, Sunny Relations, som är min storycoasch. Hon hjälper mig att mejsla ut kärnbudskapen i det jag vill förmedla. Hon är fantastisk hjälp och bollplank. Har du inte hittat din story och det du blir bäst utav så kan jag rekommendera henna varmt.

Nästa vår kommer jag att lansera en ny föreläsning som jag tror kommer träffa i både organisationers innersta och i människors hjärtan. Jag blir berörd varje gång jag sitter med de olika blocken och till dessa skriver manus. Det är ett bra första steg.

När vi sitter och samtalar om framtiden. Digitaliseringens kraft, algoritmernas effekter och vad vi människor är på väg så ser vi en tendens. Det är att allt fler börjar prata om autenticitet och om ett ”vi”.

Efter år att själv förverkliga sig, tänka på oss själva och våra egna behov samt köra ”egen mindfulness”  känns det som det börjar svänga något. Känner du det?

Studier visar att vi i Sverige är det mest individualistiska landet i världen, nånannanismen är starkare än någonsin och där de interna processerna i organisationerna skenar tror jag att vi människor längtar efter ett högre syfte. Vi längtar efter att tillsammans vara en del av utvecklingen och gå bort från me, me and myself kulturen som råder.

Vi människor överlevde inte på savannen för att vi var de starkaste utan för att vi kunde arbeta i grupp. Basbehov, trygghet, gemenskap, feedback, självkänsla allt detta som ingår i vår behovstrappa kommer före självförverkligande. Men i en värld som många upplever långt ifrån trygg, där jaget många gånger går före laget tror jag att längtar tillbaka till att ”bara vara människor”. Att vara människa är att bry sig om andra, inte bygga murar. Att vara människa innebär att jobba ihop mot gemensamma mål som gör världen bättre, inte skapa bonussystem som gynnar individen. Att vara människa innebär att bejaka den biologiska varelsen som vi är, inte att stressa sönder vår vardag där vi enbart känner oss otillräckliga.

Under många år har vi byggt organisationer där vi utelämnat hjärtat och den biologiska varelsen, där jakten på lönsamhet gått före jakten på att utveckla vår jord och det har bidragit till ohälsa eftersom vi människor inte mår bra av detta. Vi är trötta på Trumpar, SD alternativ och liknande ”rörelser” som enbart bygger på rädslor och egoism. Jag tror de flesta längtar efter att återta kraften i att vara människa och kraften i ”vi”.

I en värld där allt mer kommer att digitaliseras kommer vi att stå inför massor av etiska dilemman och beslut. Kommer vi då inte ha hela människan med oss, med hjärta, själ & intuition kommer felaktiga beslut att få allvarliga konsekvenser.

Dessa funderingar dyker upp när jag sitter på en SAS flight hem till Malmö, när jag ser kabinpersonalens ”vi”, deras lust att arbeta ihop och deras lust att tjäna oss gäster. Det är fint att se och detta lilla team får mig att tänka att det är just detta vi människor vi är bra på. Bara vi ges dessa förutsättningar.

Vi är inte rationella varelser som gillar att ha många bollar i luften och jobba i komplexa system. Vi är biologiska varelser, som älskar att samarbeta om vi har rätt förutsättning. Vi är bara människor.

Stay gr8/Micke

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny