Koppla ner och koppla av i jul

Julen står för dörren och många av oss ser fram emot sköna lata dagar och tid med våra nära och kära. Men vad betyder den ständiga uppkopplingen för julefriden?

Ikväll kollar 9 av 10 svenskar jobbmailen, och lika många kommer också göra det under den så kallade julledigheten. Och jobbmailen är ju bara en av många applikationer som pockar på vår uppmärksamhet. Hjärnan går i gång på bekräftelse, och det är lättillgängligt via de så kallade smarta telefonerna. En like på facebook eller ett nyinkommet mail signalerar att någon tänkt på oss. Det får dopaminet att gå igång. Vi vänjer oss vid att hela tiden få stimulans via telefonen. Det kan i längden leda till ett beteende som inte är sunt, en impuls att hela tiden kolla vad som hänt på aftonbladet de senaste två minuterna. Det blir jobbigt att bara låta skallen vila. Huvudet behöver visserligen stimulans, men också återhämtning för att hålla sig alert i längden. Därför är det viktigt att passa på att koppla av på riktigt om man nu har chansen att vara ledig i jul.

Men kan det inte vara skönt att jobba undan lite under julhelgen, så att man får kontroll och lättare hinner i kapp när man kommer tillbaka?
En mängd studier visar att den ständiga uppkopplingen, med jobbmejl tillgängligt via telefonen och hela världen en knapptryckning bort, kan leda till utbrändhet och depression. Känslan av kontroll är skenbar. Vi behöver tid för återhämtning och vila, och det passar extra fint att ta en paus tillsammans med nära och kära. Hjärnan vilar speciellt bra när vi är tillsammans med människor vi tycker om.

Är jazz och TV-spel också farligt?
Nej och mobiler är inte heller det! Jag vill absolut inte kopplas ihop med teknikskeptiker. Det handlar om att skaffa sig ett förhållande till sin telefon som är vettigt. Det hade inte varit vettigt att ta in en tysk tokjazzskiva på ett möte, och suttit och spelat den för sig själv under bordet heller. Eller att börja spela TV-spel när man sitter och pratar med sin gamla faster. Och problemet är just att man tar med sin egen uppkoppling in i sammanhang där den inte hör hemma.

Vad ska man göra om man vill ta en paus från tjocka släkten och fly in i sin telefon?
Det kan man väl göra ett tag. Men det är inte OK att göra så hela tiden, eller så fort telefonen kallar på en. Man ska vara snäll mot sig själv och mot andra.

 

Fem tips för en avkopplad jul

  1. Skaffa ett telefondagis. Det är en korg är ni lämnar in era telefoner när ni vill vara lite mer härvarande. Till exempel på ett möte, en fest eller en julafton.
  1. Skapa frizoner! Mobiler och andra plattor behöver inte följa med in i alla rum. Om ni är fler i familjen, bestäm tillsammans var ni ska lägga bort skärmarna.
  1. Tryck på off-knappen! När du vill stänga av, ha inte telefonen på ljudlöst- du störs lika mycket när du hör att det burrar i den som när den piper.
  1. Facebook-banta! Säkerligen kommer några läsare försöka att tappa något kilo efter julen. Men det gör väl ingen skillnad för våra relationer, egentligen? Prova istället den nya dieten Facebook-bantning! Halvera dina inloggningar på sociala medier.
  1. Ta bort jobbmailen från mobilen. Nio av tio som provat att ta bort jobbmailen i mobilen tar inte tillbaka den. Testa!

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny