Bli störd

Pling! Ett sms, ett mail, en instant messaging-konversation, en facebook-kommentar… Den här gången var det en push från aftonbladet.se som poppade upp på min telefon när jag satt och jobbade i ett särskilt oinspirerande excel-ark. Nog avbröt jag det jag höll på med för att istället se vad notisen gällde…

För visst är det skönt med en kort paus från monotona arbetsuppgifter då och då? Dessa mikropauser gör så att mina ögon inte går i kors efter fem timmars stirrande på ett synnerligen komplicerat pivot table som djävulens ställföreträdare på jorden skickat mig.

Men vad händer när det kommer en nyhetspush eller någon annan notis var femte minut? Hur påverkas min arbetsdag när dessa pling blir till störningsmoment som gör att jag aldrig kan komma ner i koncentration och bli färdig med det där excel-arket inom rimlig tid? Tydligen tar det 25 minuter att återfå koncentrationen efter att ha blivit störd. Med dagens alla
Forskare har påvisat en effekt på den psykiska hälsan som följer av ett gränslöst användande av telefoner. Sömnbrist, inlärningssvårigheter och depressioner kommer i dess fotspår. Problemet tycks vara att jag och andra aldrig helt kopplar ner och därmed aldrig helt kopplar av.

Att kolla smartphonen 180 gånger om dagen – för det gör den genomsnittlige användaren enligt Telenor! – är ju knappast något vi gör medvetet. Det är ett beroende som gör att vi hela tiden känner att vi vill kolla nyheterna (igen), Facebook (igen) och Instagram (igen).

Tillgänglighet, demokratisering, smarta lösningar. Kanon och super, jag ville inte säga tack och hej till detta för att återvinna lite lugn och ro på jobbet och hemma. Istället fann jag att det var dags att verkligen fundera kring när och hur den ständiga uppkopplingen är fördelaktig och när och hur mitt användande stör mig och andra kring mig. Vad funkar för dig?

1. Jobbrelaterat hemma? Är det nödvändigt att kolla mailen på kvällar och helger, eller kan du faktiskt vara ledig efter arbetstid?
2. Hemrelaterat på jobbet? Fokusera på jobbet på arbetstid och släpp det familjerelaterade så gott det går. Om din partner, dina barn eller deras skola verkligen behöver nå dig, kommer de göra det. Med effektivare arbetstid kan du släppa jobbet när du är hemma

Vill du dela med dig av artikeln?

Share on facebook
Dela på Facebook
Share on twitter
Dela på Twitter
Share on linkedin
Dela på LinkedIn
Share on email
Dela på mailen

Vi vill gärna Höra dina tankar och reflektioner

Kommentera

Senaste blogginläggen

Stäng meny