Avkopplingstips inför semester


Här kan du ta del av korta texter om den ständiga uppkopplingen
och hur du kan lära dig hantera de negativa konsekvenser som följer.
Micke föreläser och skriver texter på ämnet– kolla gärna in sidan om
föreläsningen Uppkopplad eller Avkopplad eller
skaffa din egna Uppkopplad eller Avkopplad bok om du vill veta mer.Köp boken här

Så ger du barnen ett riktigt sommarlov
Nu springer Sveriges alla barn äntligen ut på ett härligt sommarlov som ska skänka välbehövlig vila efter långa timmar i skolbänken. Säkert är det många föräldrar som oroar sig för alla diskussioner de kommer behöva ha i sommar om den ständigt närvarande telefonen. Måste den med verkligen med till stranden? Vad händer om barnen tar bilder i badkläder som kan anses utmanade och delar i sociala medier? Får barnet nånsin vila och koppla av med sig själv?

Hur kan man då som förälder hjälpa sitt barn till ett sunt förhållningssätt till telefonen? Här är tre tips:

Läs dem här >>

Facebook-banta inför semestern
Många av oss har säkert försökt göra oss av med ett kilo eller två inför sommaren, och eventuellt också lyckats med det. Frågan är om det gjort någon skillnad för våra relationer, egentligen. Men hur står det till med alla tomma kalorier vi tuggar i oss via de sociala medierna som endast servar syftet att vi vill ha mer av de snabba kickarna?

Läs mer här >>

”Ska du inte ta en paus från surfandet och gå ut och äta glass med en kollega?”

7 av 10 jobbar på semestern- Så låter du bli
Sju av tio svenska tjänstepersoner kommer att kolla jobbmailen under semestern. När de flesta av dessa säkerligen glatt sig åt lata stunder, varför vill man då ta med sig jobbet till solstolen?

Här är några anledningar och vad du kan göra istället;

Läs mer här >>

Så blir du en klokare mobilist i sommar
Uttråkad i kön på affären, bakom ratten när det är rött vid korsningen eller när kollegan blir långrandig på mötet… Nog åker telefonen upp för en snabb scroll av vad som hänt i flödet de senaste fem minuterna? Vi skummar igenom, väljer och väljer bort vad som är värt att gillas och delas. En snabb avvägning efter att ha läst rubriken ger en fingervisning – behöver vi ens gå igenom hela innehållet?

Läs mer här >>

”Du kommer skratta i snitt tre gånger idag. Och kolla på din mobil 180 ggr. Vad vill du göra idag?”

Koppla ner och koppla av
Kopplar du ner för att verkligen koppla av ibland? Ett ständigt inflöde av likes, meddelanden och lättuggade nyhetsuppdateringar gör att våra hjärnor sällan eller aldrig får tid för vila och återhämtning.
Låter det som ett bakåtsträvande inlägg? Säg det till hjärnforskarna som hittat tecken på att det nya beteendet med ständig uppkoppling bidrar till vad som kan bli kronisk stress och ökar risken för att utveckla demensliknande symptom.
Läs mer här >>
Mobilen kallar – Därför lyssnar du varje gång
En push från lättuggadenyheter.se poppade upp på min telefon när jag låg på stranden. Plinget gjorde att jag så klart plockade upp telefonen och kikade varför den kallat på mig.
Bekräfta mig!
Varför plockar jag upp telefonen när jag VET att jag borde låta den vara och njuta av stunden? Att lyssna på fiskmåsar och känna vinden smeka fjunet på armarna är ju skönare än att scrolla genom flöden av intetsägande uppdateringar. Men dopaminet slår till så snart jag hör telefonen kalla. Nån vill mig nåt! Jag är behövd! Godis för själen.
Läs mer här >>

”Ut på middag med din älskling? Lämna mobilerna hemma och njut av varandra utan bli distraherade!”

En lite mer avkopplad arbetsplats
Kanske tillhör du en av dem som i dagarna återvänder från en härlig semester till ditt arbete. Förhoppningsvis känner du att du har tur som har ett jobb och haft möjlighet att vara ledig i sommar, men kanske känner du också stress över att komma tillbaka till en miljö som är hektisk och ineffektiv. Otydliga krav och en ny slags arbetsmiljö med kontoret ständigt tillgängligt i fickan kan bidra till en sådan känsla.

Här kommer tre tips till dig som vill skapa en bättre arbetsmiljö, men ändå vara effektiv;

Läs dem här >>

Bli störd
Pling! Ett sms, ett mail, en instant messaging-konversation, en facebook-kommentar… Den här gången var det en push från aftonbladet.se som poppade upp på min telefon när jag satt och jobbade i ett särskilt oinspirerande excel-ark. Nog avbröt jag det jag höll på med för att istället se vad notisen gällde…
För visst är det skönt med en kort paus från monotona arbetsuppgifter då och då? Dessa mikropauser gör så att mina ögon inte går i kors efter fem timmars stirrande på ett synnerligen komplicerat pivot table som djävulens ställföreträdare på jorden skickat mig.

Läs mer här >>

” Livskvalité är att inte tänka på jobbet eller ”jobba bara lite grann” på semestern och enbart fokusera på att njuta och ha roligt med dina nära och kära.”